Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΜΗΝΥΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ για τον ΕΡΑΝΟ ΑΓΑΠΗΣ


Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με αφορμή τον Έρανο της Αγάπης

Αγαπητά μου παιδιά,
Αυτές τις μέρες θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής μας ο Έρανος της Αγάπης. Ο Έρανος θα στηρίξει για το έτος που έρχεται το φιλανθρωπικό έργο, το οποίο επιτελείται τόσο σε κάθε ενορία χωριστά, όσο και στα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής.
Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολλές και μεγάλες, και θα ικανοποιηθούν στο μέτρο που όλοι εμείς θα ανταποκριθούμε και θα βοηθήσουμε.
Η χρονιά που φεύγει και η χρονιά που έρχεται συσσωρεύουν προβλήματα και δυσκολίες οικονομικές και κοινωνικές.
Σ’ αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση, που ήδη αγγίζει οδυνηρά τον τόπο μας, ο λαός του Θεού παρακολουθεί αμήχανος και ανήσυχος, με θλίψη και προβληματισμό όσα σκανδαλώδη και προκλητικά συμβαίνουν γύρω μας, ιδιαίτερα όταν στα φαινόμενα της παρακμής και της διαφθοράς εμπλέκονται δικαίως η αδίκως ονόματα κληρικών η εκκλησιαστικών φορέων.
Ανεξαρτήτως του τι θα αποδειχθεί τελικά˙ ανεξαρτήτως της συνέσεως και της ψυχραιμίας που οφείλουμε να επιδείξουμε μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας˙ ανεξαρτήτως των ευθυνών που αναλογούν στον καθένα μας, καθώς όλοι συμμετέχουμε εκουσίως η ακουσίως στη λαίλαπα της εκπτώσεως των αρχών και των αξιών που μαστίζει τον τόπο μας˙ ανεξαρτήτως όλων αυτών και του σκανδαλισμού μας δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι ως χριστιανοί έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας.
Ο Κύριός μας, την γέννηση του οποίου υπό συνθήκες φτώχειας και ξενητείας θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες, μας άφησε συγκεκριμένες εντολές και παρακαταθήκες σχετικά με το χριστιανικό μας καθήκον προς τον δοκιμαζόμενο και εμπερίστατο αδελφό μας, τον φτωχό, τον γυμνό, τον πεινασμένο, τον άστεγο, τον άρρωστο, τον εγκαταλελειμμένο, τον φυλακισμένο, τον κάθε αναξιοπαθούντα.
Και ήταν σαφής και κατηγορηματικός: Δεν μπορείτε να σωθείτε και να γίνετε κάτοικοι του παραδείσου αν αδιαφορήσετε για όλους αυτούς, γιατί ότι προσφέρουμε σε αυτούς το προσφέρουμε στον ίδιο τον Χριστό. «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25, 40).
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος διατηρώντας ιδρύματα και δραστηριότητες με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας.
Όμως οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι οικονομικές μας δυνατότητες πολύ μικρότερες παρά τα φημολογούμενα και τα τεχνηέντως προβαλλόμενα. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες καθιερώθηκε ο Έρανος της Αγάπης, δια του οποίου ενισχύονται και μερικές φορές κατορθώνουν να επιβιώσουν οι προσπάθειες αυτές.
Δεν είναι όμως δυνατόν να εθελοτυφλούμε, να μην σεβόμαστε τον σκανδαλισμό των ανθρώπων, να μην κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας αυτήν την εποχή, και βέβαια δεν θεωρούμε σωστό να φέρουμε σε δύσκολη η και αναξιοπρεπή θέση τους Ιερείς μας, οι οποίοι ενδέχεται να γίνουν οι αποδέκτες προσβλητικών στάσεων από όσους ενοχληθούν όταν τους κτυπήσουμε την πόρτα για να συνεισφέρουν από το περίσσευμα η το υστέρημά τους στον Έρανο.
Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να μην γίνει ο Έρανος δια επισκέψεων στα σπίτια, αλλά να τοποθετηθούν κατάλληλα κουτιά στις Ενορίες, όπου ο καθένας θα μπορεί ελεύθερα να εκφράσει εμπράκτως την ευαισθησία του για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, τη χριστιανική του αγάπη για τον δοκιμαζόμενο αδελφό.
Θέλω όμως να απευθύνω μία επιπλέον έκκληση. Φέτος ειδικά, ανεξάρτητα από πιθανούς πειρασμούς και σκανδαλισμούς˙ ανεξάρτητα από τη γνώμη εκείνων που διακηρύττουν ότι έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη του λαού στον κλήρο και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω και να σας προτρέψω να βοηθήσετε, ώστε η αγάπη του Θεού προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας να εκφρασθεί και φέτος έμπρακτα και γενναιόδωρα.
Στους χαλεπούς καιρούς μας, στους οποίους έχει ψυγεί η αγάπη των πολλών, ας φανερώσουμε ότι παρά την οικονομική κρίση έχουμε ακόμη υψηλές ευαισθησίες και ως λαός του Θεού παραμένουμε φιλάνθρωποι και μεγαλόψυχοι.


Με πατρικές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: