Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ

Η Αγία Φιλοθέη είναι το καύχημα
της Εκκλησίας και του Έθνους μας.
Από το βιβλίο του Αθανασίου Σκαρμόγιαννη
"Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ", εκδόσεις Σωτήρος,
σημειώνουμε λίγα από τη βιογραφία της.

Στον ένδοξο χώρο των Νεομαρτύρων ανήκει και η Αγία Οσιομάρτυς Φιλοθέη, η οποία θυσίασε τα πάντα, ακόμη και τη ζωή της "δια του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν". Υπήρξε Διακόνισσα της αγάπης γεμάτη από αγαθοεργίες και ελεημοσύνες και αναδείχθηκε στην εποχή της μια άλλη Ταβιθά, "των Αθηναίων ή Δορκάς", πρωτοπόρος κοινωνική λειτουργός και παραμένει μια άριστη οδηγός πρόνοιας. Αλλά και διδασκάλισσα της νεότητος υπήρξε η Αθηνιώτισσα Κυρά. Η αγκαλιά της, φτερούγα προστατευτική, έσωσε χιλιάδες Ελληνίδων από τα βέβηλα χέρια των κατακτητών και από τον φοβερό εξισλαμισμό. Ήταν πράγματι η πρώτη Μεγάλη Διδασκάλισσα του Γένους.
Το εθνικοθρησκευτικό έργο της μεγάλο, που απέβλεπε στην ανάσταση, την απελευθέρωση των Ελλήνων από την τυραννία των ασεβών Αγαρηνών. Η μεγάλη προσφορά της, υλική και πνευματική, στο Έθνος συντέλεσε πολύ ώστε να έλθει η πολυπόθητη ελευθερία του σκλαβωμένου Γένους. Πρόδρομος και πρωτεργάτης υπήρξε μέσα στο πλήθος των Αγωνιστών, Ηρώων και Μαρτύρων της Ελληνικής Επανάστασης. Έτσι, με τα πολλά και μεγάλα έργα της και κατορθώματά της είναι αληθινά αιώνια.
Καύχημα της Εκκλησίας και του Έθνους Είναι και για εμάς η Αγία Νεομάρτυς και Οσιομάρτυς Φιλοθέη πνευματική Μητέρα, εμπνευσμένη Διδασκάλισσα της αγάπης, πνευματικός Φάρος και Οδηγός, Οδοδείκτης προς τον Ουρανό για κάθε ψυχή. Το βίο της και τη δράση της καλούμαστε να γνωρίσουμε, να σπουδάσουμε όλοι μας προς μίμηση κατά το δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: