Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Παράσημο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΚΥΠΡΟΥ εις τον κ. Νικόλαον Βασιλειάδην

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ τίμησε με το παράσημο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής τον κ. Νικόλαο Βασιλειάδη, Θεολόγο και Συγγραφέα,
και τον κ. Μιχαλάκη Μαραθεύτη, πρώην Διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β’

Ο κύριος Νικόλαος Βασιλειάδης γεννήθηκε στην κατεχόμενη Άχνα. Σύντομα όμως μετώκησε με τους γονείς του, στο χωριό τής μητέρας του, στο Τριμίθι τής Κερύνειας. Ο πόνος κτύπησε πολύ γρήγορα την παιδική του ψυχή, όταν σε ηλικία έξι χρονών έμεινε ορφανός από τη μητέρα του.
Στη συνέχεια, οι θύελλες τής ζωής του τον έφεραν στην Πάφο, όπου, ζώντας μέσα σε αφάνταστες δυσκολίες, συμπλήρωσε τις Γυμνασιακές τους σπουδές, λαμβάνοντας το απολυτήριό του με ΑΡΙΣΤΑ.
Από μικρός ήθελε να αφιερώσει τον εαυτό του στον Χριστό και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, μετά τη λήψη τού πτυχίου του από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, έγινε μέλος τής Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος Θεολόγων “ Ο ΣΩΤΗΡ”.
Από την ιερή εκείνη έπαλξη επεδόθη με ζήλο στη διάδοση τού λόγου τού Θεού και ιδιαίτερα στην κατήχηση των ελληνοπαίδων στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.
Ο κύριος Βασιλειάδης “ πολυπλασίασε ” κατά τον ψαλμωδό, στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα τάλαντα, που η αγάπη τού Θεού τού χάρισε. Γι’ αυτό συνδύασε, κατά ένα ιδανικό τρόπο, τόσο το συγγραφικό του τάλαντο όσο και τον ενδιάθετο προφορικό του λόγο.
Από τη γλαφυρή γραφίδα τού κυρίου Βασιλειάδη είδαν το φως της δημοσιότητας δεκάδες χριστιανικά βιβλία και εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες χριστιανικά δοκίμια και μελέτες.
Από τα βιβλία του αναφέρω χαρακτηριστικά “ Το Μυστήριο τού Θανάτου”, το οποίο σημείωσε 17 εκδόσεις και το οποίο μεταφράστηκε στα Αγγλικά, τα Ρωσικά, τα Γεωργιανά και τα Πολωνικά. “ Το λυκόφως τού Μαρξισμού” “Η Ορθοδοξία. Ελπίς τού κόσμου” “ Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και η Ένωσις των Εκκλησιών” “ Ορθοδοξία και φεμινισμός” “ Ορθοδοξία, Ισλάμ και Πολιτισμός” “Χριστιανισμός και Ανθρωπισμός” “ Η Χριστιανική Πίστις εις τον αιώνα τής Επιστήμης” Εθνομάρτυρες τού Κυπριακού Έπους” “ Για την Ελευθερία” και δεκάδες άλλα.
Όλα του τα βιβλία διακρίνονται για την εμβριθή επιστημονική μεθοδολογία, για τον βαθυστόχαστο χριστιανικό και φιλοσοφικό στοχασμό, για την πληθώρα των πατερικών και επιστημονικών παραπομπών, για τη γλαφυρότητα τού ύφους του και για τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπουν.
Γι’ αυτό και η Ακαδημία Αθηνών επιδοκιμάζουσα την επιστημονική και θεολογική του δραστηριότητα επιβραβεύει το 1979 το έργο του, “ καθ’ όλου μεν δια την όλην αυτού συγγραφήν, κατά μέρος δε δια το πόνημα “ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΠΟΥΣ 1955-59”.
Ο κύριος Βασιλειάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος τής ζωής του στη μελέτη και την έκδοση τής Παλαιάς Διαθήκης. Συνολικά έχει ερμηνεύσει, σχολιάσει και υπομνηματίσει τα 33 από τα 49 βιβλία τής Παλαιάς Διαθήκης , την οποία η Αδελφότης Θεολόγων “ Ο ΣΩΤΗΡ” έχει εκδώσει σε 20 συνολικά τόμους.
Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο που λαμπρύνει τη Θεολογική μας Επιστήμη, εντυπωσιάζει τον αναγνώστη για την άρτια επιμέλειά του, την ενδελεχή επιστημονική και θεολογική ερμηνεία και της πιο μικρής λεπτομέρειας και το οποίο θα μείνει “κτήμα ες αεί” τής Εκκλησίας.
Το γεγονός ότι:
“ΕΔΟΞΕ ΤΗι ΑΚΑΔΗΜΙΑι ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΝ ΕΞ ΕΙΚΟΣΙ ΤΟΜΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ “Ο ΣΩΤΗΡ” ΒΡΑΒΕΥΣΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΤΗΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΝ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΤΑΙ” μάς κάνει να νοιώθουμε πολύ περήφανοι γιατί η μικρή μας Πατρίδα εγέννησε έναν τέτοιο οτρηρό εκκλησιαστικό άνδρα.
Το ίδιο άλλωστε έπραξε και η Εκκλησία τής Ελλάδος, η οποία τού απένειμε τον Χρυσούν Σταυρό τού Αποστόλου Παύλου, διότι “φιλευσεβώς, χρήσιμος εις διακονίαν τής πίστεως γενόμενος, πολυτίμους υπηρεσίας τη Εκκλησία προσέφερε”.
Το όνομά τού κυρίου Βασιλειάδη είναι επίσης ταυτισμένο με τρία χριστιανικά περιοδικά, τα οποία κυκλοφορούν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και στον απόδημο ελληνισμό, περισσότερο από πενήντα χρόνια και μεταφέρουν παντού τα σωτήρια μηνύματα τής ορθόδοξης χριστιανικής μας πίστης και τής αγάπης προς τις διαχρονικές αξίες τού ελληνικού μας πολιτισμού.
Το πρώτο είναι το περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”. Τα άλλα δύο είναι το νεανικό “ Προς την Νίκην” και το φοιτητικό –επιστημονικό “ Η Δράσις μας”.
Με το περιοδικό “Προς την Νίκην” εμεγάλωσαν και καλλιεργήθηκαν χριστιανικά εκατοντάδες, χιλιάδες ψυχές ελληνοπαίδων. Μ’ αυτό μεγαλώσαμε όλοι μας. Μέσω αυτού γευτήκαμε και γνωρίσαμε τη δροσιά τού χριστιανικού πνεύματος και το κάλλος τού κλασσικού μας πολιτισμού.
Μέσω αυτού μυηθήκαμε στα μεγάλα προβλήματα τής ζωής, γνωρίσαμε τους Πατέρες τής Εκκλησίας μας και βιώσαμε τους πολύτιμους μαργαρίτες τής ορθοδοξίας μας!
“Η Δράσις μας” είναι το φοιτητικό περιοδικό, το οποίο, η άρτια επιστημονική και θεολογική κατάρτιση τού κυρίου Βασιλειάδη, εκδίδει ανελλιπώς για μισό αιώνα τώρα και προασπίζεται με σθένος την Εκκλησία μας και την Ορθοδοξία μας από τα ποικιλώνυμα υλιστικά και αθεϊστικά ρεύματα τής εποχής μας.
Είναι το περιοδικό που ευαγγελίζεται τα κοσμοσωτήρια μηνύματα τής χριστιανικής μας πίστεως και κρατεί τους φοιτητές μας στην αγκαλιά τής Εκκλησίας.
Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του, διατρανώνονται τα εθνικά μας δίκαια, καλλιεργείται η αγάπη προς την Πατρίδα και η ευαισθητοποίηση των νέων μας επί των κυοφορούμενων εθνικών μας κινδύνων.
Από το 1974 και εξής, ότε το βδέγλυγμα τής ασιατικής στέπας εμόλυνε τη Νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων, η αρθρογραφία του κυρίου Βασιλειάδη για τα απαράγραπτα ιστορικά δικαιώματα και την ελευθερία τού Κυπριακού λαού είναι ιδιαιτέρως αγωνιστική και πολύ συγκινητική. διαίτερα μαχητική υπήρξε και η στάση του για την απόρριψη τού επαίσχυντου σχεδίου Ανάν.
Για όλους αυτούς του λόγους, πιστεύω ακράδαντα ότι ο κύριος Νικόλαος Βασιλειάδης, με την καθόλου συγγραφική, θεολογική, επιστημονική και εθνική του δράση, ανήκει στους πνευματικούς ταγούς τού Νέου Ελληνισμού και τιμά ιδιαιτέρως την Κύπρο μας.
Πολυσέβαστέ μου κατηχητά,
Όταν κάποτε, ο ένθεος ζήλος Σου για τον Κύριο και ο πόθος Σου να μεταφέρεις στους νέους τής Πατρίδας μας τα ουράνια και σωτήρια μηνύματά Του, καλλιεργούσες και στη δική μου εφηβική ψυχή τον πόθο να υπηρετήσω την Εκκλησία τού Χριστού, από οποιανδήποτε έπαλξη, ουδέποτε διανοήθηκα ότι η αγάπη Του θα μού επεφύλασσε τέτοια πνευματική συγκίνηση να Σάς παρασημοφορήσω, ως Προκαθήμενος τής Εκκλησίας τής Κύπρου.
Ιδού όμως! Η αντιπελάργησις αυτή γίνεται σήμερα με αγαλλίαση, μέσα στο Φως τής Αναστάσεως, “ όπου τά πάντα και εν πάσι Χριστός”!

Δεν υπάρχουν σχόλια: